Sjögrenin syndrooma ja suun terveys

Sjögrenin syndroomassa erittäin tärkeätä on huolehtia suun terveydestä. Kuiva suu ja vähentynyt syljen eritys on yleisimpiä Sjögrenin syndrooman oireita. Hammaslääkäri on usein yksi ensimmäisiä tahoja, jotka huomaavat muutokset syljen erityksessä ja kuivumisoireissa. Kuivuuden suussa aiheuttavat sylkirauhasten tulehdukselliset muutokset. Myös Sjögrenin syndrooman hoidossa käytettävät lääkkeet voivat kuivattaa suuta entisestään ja lisäävät reikiintymisriskiä.

Olin varannut itselleni ajan hammashygienistille sekä hammaslääkärin hammastarkastukseen. Olen käynyt nyt muutaman vuoden Riihimäen Plusterveyden HammasAsema Statuksessa, sillä heillä on kilpailukykyiset hinnat kunnan hammashoitoon verrattuna ja olen ollut erittäin tyytyväinen heidän työnjälkeensä. Hammaslääkärin tekemästä hammastarkastuksesta on mahdollista saada Kela-korvaus 2 vuoden välein, mutta hammashygienistin hammastarkastuksesta saa jokaisesta käynnistä Kela-korvauksen.

Aikaa varatessani mainitsin, että minulla on todettu Sjögrenin syndrooma ja kaipaisin lisätietoja suun ja hampaiden hoidosta tähän sairauteen liittyen. Tässä postauksessa käyn läpi oppimiani asioita ja mielestäni huomionarvoiset jutut Sjögrenin syndrooman kannalta. Lähteinä olen käyttänyt hammaslääkärin ja hammashygienistin haastattelua sekä heiltä saamaani valtavaa materiaalimäärää. 


Kuivan suun oireita

Kuivan suun oireita ovat nielemisvaikeudet, arat ja kuivat limakalvot, muutokset makuaistissa (mm metallinmaku), pahanhajuinen hengitys, paha maku suussa, kielen kirvely, huulten rohtuminen, sitkeä sylki, hampaiden reikiintyminen ja lohkeilu sekä proteesien huono pysyvyys.

Miten hammaslääkärissä huomioidaan Sjögrenin syndrooma-potilas?

Ensimmäisenä hammaslääkäriin mentäessä (tai jo aikaa varatessasi), sinun on hyvä mainita perussairauksistasi selkeästi ja mainita myös vaivaavista ongelmista suun, hampaiden terveyden ja leuan kipujen osalta. Muista mainita myös kaikki käyttämäsi lääkkeet. Näin hammashoitohenkilökunta osaa ottaa nämä asiat huomioon hoitoa suunniteltaessa.

Hammaslääkärit auttavat Sjögrenin syndrooma potilasta potilasneuvonnassa ja paikallishoidoissa. Näihin kuuluvat mm. tuotesuosittelu, säännölliset hammastarkastukset, ravintoneuvonta sekä tehostetun suuhygienian neuvonta. Hammaslääkärit voivat myös ottaa Sjögrenin syndrooman diagnosoinnissa tärkeän alahuulen sylkirauhasbiopsian.

Hammaslääkäri voi myös tehdä Sjögrenin syndrooman toteamisessa käytettävän sylkitestin. Sylkitestissä tulee huomioida, ettei juuri ennen testiin tuloa syö pastilleja tai purukumia, käytä keinosylkeä tai suusuihketta, eikä pese hampaita juuri ennen testiin tuloa. Nämä vaikuttavat koetulokseen. 

Jos sinulla on ongelmia leuan ja leukanivelen kanssa tai purentalihasoireita, voi hammaslääkäri laittaa sinulle lähetteen fysioterapiaan.

Olen jo nyt vuoden sairastelun jälkeen huomannut muutoksia suun terveydessä. Se oli yksi syy miksi hakeuduin hammastarkastukseen ja hammaskiven poistoon. Halusin päivittää tilanteeni ja katsoa missä mennään. Sjögrenin syndroomassa suun terveydestä huolehtiminen on haastavaa sekä vaativaa ja se on otettava osaksi normaalia arkirutiinia.Miten Sjögrenin syndrooma vaikuttaa suun terveyteen?

Hampaiden kunto ja limakalvot kärsivät syljen puutteesta ja Sjögrenin syndroomalle tyypillisestä suun kuivuudesta. Sylki suojaa hampaita ja ikeniä bakteereilta. Syljen vähäisyys altistaa siis riskille hampaiden reikiintymisestä ja hammaskiven muodostumisesta. 

Suun kuivuminen aiheuttaa myös hampaiden kulumista eli eroosiota. Siksi hampaat voivat haljeta tai jopa murentua suuhun Sjögrenin syndroomaa sairastavalla. Sjögrenin syndroomaa sairastavilla esiintyy myös enemmän suun sienitulehduksia. Tätä täytyy tarkkailla tehokkaasti. Tämän takia tiheämpi hampaiden kontrollointi on tarpeen Sjögrenin syndroomaa sairastavilla.

Sjögrenin syndrooma liitetään usein nivelreuman yhteyteen. Nivelreumaa ja Sjögrenin syndroomaa sairastavien oireita ovat leukanivelten kivut, rahinat, jäykkyys ja purentavoimien väheneminen. Leukanivelen oireiluista johtuen näillä potilailla voi ilmetä hammasmurtumia, tulehduksia ja hammas voi mennä jopa kuolioon purentarasituksesta.

Hampaiden hoidossa on tärkeätä käyttää reikiintymistä ehkäiseviä fluoria ja xylitolia. Xylitoli myös kiihdyttää sylkirauhasten toimintaa. Nämä ovat kuitenkin usein liian väkeviä aineita Sjögrenin syndroomaa sairastavan limakalvoille ja siksi apteekista löytyy juuri kuivasta suusta kärsiville kehitettyjä tuotteita. Kerron omat testitulokseni eräiden tuotteiden osalta myöhemmin tässä postauksessa.


Kuinka usein Sjögrenin syndroomaa sairastavan tulisi käydä hammaslääkärissä?

Kuinka usein sitten tulisi käydä hammaslääkärissä? Se on yksilöllistä, aivan kuin kosmetologin karvanpoistossa käyntikin. Käyntiväliin vaikuttavat aiemmat tehdyt operaatiot ja se miten akuutti vaiva suussa sillä hetkellä on. Minulla ei ole koskaan ollut reikiä hampaissa ja alkavia reikiäkin on tähän mennessä ollut vain yksi. Minulla puolestaan hammaskiveä syntyy todella paljon. 

Tapauksessani olisi kuulemma suositeltavaa käydä hammaslääkärillä joka toinen vuosi tarkastuksessa ja joka toinen vuosi hammashygienistilla hammaskivenpoistossa. Sellaiset potilaat, joilla on paikattuja reikiä, tulisi käydä tiheämmällä aikavälillä tarkastuksissa, sillä syljen vähäisyys vaikuttaa myös paikkojen pysyvyyteen sekä hampaiden lohkeiluun. Suun ja hampaiden tulehdukset voivat pahentaa muitakin reumaoireita.

Sienitulehdusta kannattaa tarkkailla aktiivisesti. Se esiintyy harmahtavana massana kielen pinnalla.Mitä Sjögrenin syndroomaa sairastavan pitää huomioida suun ja hampaiden kotihoidossa?


Kotihoidossa oikealla ruokavaliolla on suuri merkitys hampaiden kunnon ja suun terveyden kannalta. Ruokavaliossa kannattaa välttää sokereita. Myös vahvoja mausteita kannattaa välttää, sillä ne voivat tuntua inhottavilta arassa suussa ja limakalvoilla. Ruoka kannattaa olla mahdollisimman paljon pureksittavaa, jotta ruoka itsessään toimii puhdistajana. Suosi siis porkkanoita, karkeaa leipää ja muita paljon purentatyötä vaativia ruoka-aineita. 

Juo paljon vettä! Vältä happamia ja makeita juomia, sillä ne lisäävät reikiintymisen riskiä.Suuhygienian tulee olla moitteetonta. Pese hampaat aamuin illoin fluoria sisältävällä, vaahtoutumattomalla hammastahnalla. Vältä hammastahnoja, jotka sisältävät Sodium Lauryl Sulfatea/Natriumlaurylsulfaattia. Käytä hammaslankaa päivittäin ja vaihda hammasharjasi säännöllisesti. Pese myös kielesi tarvittaessa. Vältä alkoholia sisältäviä suuvesiä. Alkoholi kuivattaa suuta entisestään.

Sähköhammasharja on paras harja, mutta käsihammasharjallakin pärjää. Käsihammasharjalla tärkeätä on muistaa kynäote hampaita harjatessa ja se, että harjan tulisi aina olla pehmeä. Pidä oma hammasharjasi erillään muiden perheen jäsenten hammasharjoista, jottei bakteerikannat leviä harjasta toiseen. 

Hammastahnan olisi hyvä olla erityinen kuivalle suulla tarkoitettu hammastahna. Hammaslääkäristä sain testiin kahta eri hammastahnaa: geelimäisen Salutem merkkisen hammastahnan (joka sisältää fluoria, xylitolia ja luonnonbetaiinia) ja perinteisemmän valkoisen hammastahnan nimeltään Xerostom. Kumpikin hammastahna tuntui erikoiselta, koska ne eivät vaahtoa suussa ollenkaan. Jouduin oikein miettimään, että tuliko suu nyt varmasti puhtaaksi. Iloinen yllätys oli kuitenkin se, että suu oli selkeästi kosteampi, kuin tavallisen vaahtoavan hammastahnan jälkeen. Maku oli jälkimmäisessä melkoisen mielenkiintoinen. Ehkä hieman sitruksinen.Limakalvoja tulisi kostuttaa päivittäin useasti. Niihin voit käyttää ruokaöljyhuuhteluita tai apteekista saatavia keinosylkiä ja suugeelejä, sekä -suihkeita. Sain näytteitä mukaani hammaslääkäristä ja kokeilin niistä muutamaa. Xerostom hammastahnan kanssa löytyy myös samalta sarjalta suuta kosteuttava geeli.

Gum Hydral sarjalta kokeilin heidän kosteuttavaa geeliä. Se on kehitetty erityisesti yötä varten, mutta sitä voi käyttää jopa 5kertaa päivässä. Maku oli miellyttävä ja kalvo ikenien ja kielen päällä kesti yllättävän pitkään. Tämän käyn varmasti hankkimassa itselleni apteekista. Samalta sarjalta löytyy muuten myös kosteuttava suusuihke.

Kotonani minulla on aiemmin ollut päiväkäytössä BioXtran keinosylki. Se on mukavan kevyt tuote päiväkäyttöön, mutta maku on vaan mielestäni liian vahva ja olenkin lipsunut sen käytöstä juurikin maun takia.

Syljen erityksen lisäämiseen on kehitetty myös omia pastilleja. Sain hammaslääkäristä testattavaksi riihimäkeläisen Xylimind Oy:n valmistamia BetaDent pastilleja. Niitä imeskelemällä syljen tuotanto todellakin kiihtyi. Harmi vain, että vaikutus oli vain tabletin ajan suussa, mutta olin kyllä iloisesti yllättynyt, että minulla kuitenkin sylkirauhaset toimivat vielä edes jotenkuten. Nämä maistuivat herkulliselle. Näitä hankin varmasti itselleni tulevaisuudessa, kun näytteet ensin loppuvat. Lisätietoa pastilleista löydät TÄSTÄ linkistä.

Juo myös vettä, jolla kostutat samalla suutasi. Xylitolpastillit ja purukumi lisäävät syljentuotantoa. Syö siis niitä ainakin joka ruokailun päätteeksi, sillä ne myös ehkäisevät hampaiden reikiintymistä.

Itselläni on käytössä purentakiskot, sillä narskuttelen unissani hampaitani. Käytän sitä aina öisin. Se auttaa myös purentalihasteni säryn helpottamiseen merkittävästi. Keskustele tästä oman hammaslääkärisi kanssa, jos koet että tästä voisi sinulle olla hyötyä. Purentalihasten kipuun kannattaa opetella myös helpottavia hierontaliikkeitä. Youtubesta löytyy useita videoita tästä aiheesta hakusanalla purentalihashieronta.


Lisätietoa suun kuivuudesta saat omalta hammaslääkäriltäsi tai netistä osoitteista

Miten sinä olet huomannut suusi kuivuuden? Kerro kuivan suun hoidon niksisi kommenttikenttään ja kerro mitä ajatuksia tämänkertainen blogipostaus sinussa herätti. Jatketaan jutustelua kommenttikentässä.


SINUA SAATTAA KIINNOSTAA MYÖS NÄMÄ BLOGIPOSTAUKSENI:
KUIVAN JA HERKÄN IHON HOITO
PERSONAL TRAINERIN VINKIT KIPUKROONIKOLLE
SJÖGRENIN SYNDROOMA JA RUOKAVALIO

Kommentit

  1. Mulla SS on diagnosoitu vajaa kaksi vuotta sitten. Pari hammasta jouduttiin lohkeamisen takia poistamaan hiukan ennen diagnoosia, joten syy/seuraus-suhde on aika selvä. Ruokavaliolla on suuri merkitys hyvinvointiin ja sillä mitä muuten tekee. Hammashoidossa olen siirtynyt pesemään hampaat kookosöljyllä ja sähköhammasharjalla. Toimii hyvin! Jos hiukankaan on kipuja suun alueella, otan ylimääräisiä öljypurskutteluja. Mutta vastineeksi fluorittomuudesta juon paljon vettä ja välttelen sokeria niin pitkälle kuin voin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Nina ja kiitos kommentistasi! Tuo kookosöljy täytyykin ottaa kokeiluun itsellekin. Siitä en ole kuullut aiemmin. Totuuden nimissä täytyy sanoa, että minunkin pitäisi vähentää reilusti sokeria ruokavaliostani. Sitä kun tuppaa olemaan monessa paikassa piilotettuna. Pienin askelin ja armollisesti kuitenkin kohti terveellisempiä elämäntapoja. :) Ihanaa syksyä sinulle ja kiva, kun luet blogiani! <3

      Poista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit